Kunst

Verhaal zonder woorden

Op donderdag 24 mei bezocht ik voor het eerst in mijn leven een dansvoorstelling. Dansgezelschappen ISH en Junior Company dansten de voorstelling GRIMM in de schouwburg in Tilburg.

In GRIMM belandden twee jongens in een sprookjeswereld waarin zij de prinsessen moeten redden van de boze koningin. De combinatie tussen ballet en hip hop worden meteen in de eerste scène op een prachtige manier neergezet. Er wordt hip hop gedanst op klassieke muziek, en ballet op snelle, up-tempo muziek. Ondanks dat de bewegingen van de dansers zo van elkaar verschillen zijn ze toch in perfecte harmonie en lijken ze heel goed op elkaar ingespeeld. Deze combinatie van twee uiterst verschillende dansstijlen maken het de hele voorstelling lang boeiend om naar te kijken.

Zelf heb ik al wel veel toneelvoorstellingen bezocht en één ding wat ik daar altijd mooi aan vind is dat door middel van de tekst die de schrijver heeft bedacht het verhaal zich langzaam ontwikkelt en is geschreven om de boodschap over te brengen. Echter was dit een dansvoorstelling, dus dat betekende dat er niet gesproken zou worden.

Ik heb niet veel verstand van dansen maar ik ben van mening dat het niet nodig is om er verstand van te hebben als het gaat om kijken naar kunst. Vanaf het eerste moment is het duidelijk wat er gebeurd. Het is zelfs iets wat de voorstelling krachtig maakte. Door middel van dans, muziek en een klein beetje spel werd je meegesleept in het verhaal en had je helemaal geen tekst nodig om er iets van te begrijpen. Zelfs op zo’n manier dat ik een paar keer dubbel heb gelegen van het lachen. Ik had niet verwacht dat een dansvoorstelling zoveel indruk op mij zou maken.

Kijk voor een kleine impressie van deze voorstelling naar het volgende filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=_79wCFW433Y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *