Creativiteitjes,  Taal

Binair gedicht

Als het om taal gaat ben ik een liefhebber. Met taal kun je veel dingen doen. Taal is mooi, het is verschillend en je kunt er op eindeloos veel manieren creatief mee zijn.

Met taal kun je een verhaal vertellen. Nu is het zo dat er ook ‘codetaal’ gebruikt woord. Cijfers of andere symbolen die gelinkt zijn aan een letter. Als je de betekenis van die code weet kun je er achter komen wat er staat. Iets wat mij laatst op voel toen ik de dichtbundel ‘Zou er WiFi in de hemel zijn?’ van Tim den Besten had aangeschaft was dat er dit ‘gedicht’ in stond:

Op deze pagina staat een code van enen en nullen oftewel: Binaire code. Stap 1 was het omzetten van deze code naar tekst. Nu zijn er op internet veel tools te vinden waarin de code kan worden omgezet. Nadat ik alle cijfers had ingevuld kwam ik uit op dit:

 

Oftewel: wat er uit kwam was het volgende: é̈’ÍUÒ Ê@%놫€0Àþu.

Niet erg duidelijk dus. Ik heb geprobeerd op te zoeken of dat wat er uit kwam ook een soort codetaal is; maar dat leverde helaas niks op behalve dat het misschien Hex code kan zijn (iets wat ik zelf maar heb gegokt). Dat probeerde ik vervolgens om te zetten en daar kwam het volgende uit:

Nou, daar had ik nog steeds niet zoveel aan. Dus probeerde ik die cijfer-letter combinatie maar weer om te zetten naar iets anders:

En ja, wat ik vreesde gebeurde: ik kwam gewoon weer uit op die gekke tekst die er in het begin ook uit kwam, namelijk

é̈’ÍUÒ Ê@%놫€0Àþu.

 

Oké, hier kwam ik niet echt mee verder. Toch wilde ik heel graag weten wat hier nou stond, of er achter komen dat er daadwerkelijk iets staat (of dus niet). Vervolgens riep ik de hulp in van mijn klasgenoten. Via Word heb ik toen deze tekst in een ander lettertype gezet. Dit lettertype heet wingdings en zet letters en andere interpunctie om in plaatjes. Daar kwam dit uit:

Juist… dit slaat dus helemaal nergens op. Ik probeerde om dit te ontcijferen maar ik kon met geen mogelijkheid vinden wat dit moest voorstellen. Ook heb ik nog gezocht op andere codes met enen en nullen en daarbij kwam ik op dat alle cijfers gelinkt zijn aan een ander cijfer dat de plaats van de letter in het alfabet bepaalde. Bijvoorbeeld: 10011 stond gelijk aan 14, de 14e letter in het alfabet is N dus 10011 is N. Ik besloot dit te gaan ontcijferen maar de letters die er uit kwamen waren niet logisch en ik kon er ook geen bestaande woorden uit halen.

 

 

TIM, WAT BEDOEL JE NOU??

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *